• romana
  • english

search

Info eveniment:

  • 04.09.2013 - 20.08.2013
  • 04.09.2013
  • Muzeul de Artă, Cluj-Napoca; Casa Universitarilor, Cluj-Napoca

Expoziții aniversare și lansare de carte, 4 septembrie 2013, Mircea Albu la 70 de ani

COMUNICAT DE PRESĂ
Expoziții aniversare și lansare de carte, 4 septembrie 2013, Mircea Albu la 70 de ani

        La împlinirea vârstei de 70 de ani, artistul fotograf ing.Mircea Albu aduce în planul cultural al Clujului două expoziții de fotografie și o lansare de carte.
        În data de 4 septembrie 2013, la ora 18,00 în sălile Muzeului de Artă Cluj va fi vernisată Expoziția de fotografie artistică „Elemente”.  Cele 70 de fotografii color format 50x70 cm descriu subtil trăiri și impresii sub formă de eseu vizual, manieră de reprezentare fotografică specifică artistului. Îmbinând armonios cromatica cu compoziția și subiectul, dând o importanță deosebită titlului, imaginile susțin fără echivoc concepția creatoare care l-a condus pe parcursul celor peste 55 de ani de fotografie – imaginea ca idee, formă, titlu. Expoziția va putea fi vizitată până în 20 septembrie 2013 conform programului muzeului."Poza

        Volumul intitulat “Fotografia, de la impresie la expresie”, bogat ilustrat cu lucrări personale aduce în prim plan personalitatea autorului. Prin motto-ul discret strecurat pe coperta IV, haiku-ul lui Bashô asociat creației autorului încă din anii 1974 (“Lumea-i ca roua, doar ca roua... și totuși”) , Mircea Albu nu-și desminte nici de această dată abilitatea de a trăi fotografic ba mai mult de a împărtăși aceste trăiri, semenilor.


        Recenzând volumul, Prof. Univ.dr. Sorin Zamfira  (Universitatea Transilvania din Brașov) scrie:
“Pentru Mircea Albu, fotografia ca pasiune împlinește acum 70 de ani. Pasiunea exista în matricea lui nativă și ar fi încadrată ca vârstă, la categoria "vârsta a treia". Nu există însă concordanță între vârsta biologică și cea spirituală. Și acum, la cei 70 de ani, spiritul lui Mircea este unul tânăr, matur, care a acumulat trăirile pozitive, din experiența vieții. Pornit pe cărările ingineriei, Mircea Albu, în tinerețea lui, deviază pe calea artei fotografice, în care se regăsește și pe care o adoptă. Tehnica și arta fotografică, devine sensul pentru care trăiește. Suflet caritabil, pornește pe drumul formării și îndrumării celor pasionați de fotografie. Din lunga serie de lecții, acum Mircea o împărtășește pe cea a impresiilor care pot fi exprimate cu ajutorul fotografiei. Eseul " Fotografia, de la impresie la expresie " este o dovadă în acest sens. În sprijinul lui, vine rigoarea științifică și didacticismul cu care este prezentat. Susținut de seria de fotografii originale, adunate de-a lungul timpului, de care autorul se folosește pentru a întări cele prezentate, eseul devine un îndrumar pentru cei ce pășesc acum pe tărâmul artei fotografice.”

Iar dr. Olimpia Coman Sipeanu din Sibiu:
“Departe de a fi o simplă discuție despre fotografie, cartea inginerului Mircea Albu, „Fotografia de la impresie la expresie” este o lucrare de înaltă ținută științifică, didactică și deopotrivă, artistică. Autorul îmbină rigoarea științifică a domeniului fotografic cu sensibilitatea fotografului copleșit de nostalgia naturii sau a chipului uman; tonul didactic al specialistului care te învață, cu cel al prietenului care te sfătuiește; și pe lângă toate acestea, nenumăratele fotografii, una și una, adunate dintr-o experiență de o viață și oferite generos sub forma unui regal de fotografie bună cu care autorul ne răsfață ca întotdeauna.”
"Poza

 

 


O altă expoziție deschisă de către autor în aceeași perioadă la Galeria de artă a Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Casa Universitarilor) întrunește 15 lucrări color de mari dimensiuni, 1x0,70 m, fotografie pe pânză cu un conținut poetic, decorativ. Cu o intenție vădită de a aduce spre public fotografia ca mijloc de ambientare decorativă, Mircea Albu demonstrează prin lucrările sale că a te înconjura de frumos atât în mediul familiar cât și în cel public este apanajul omului cu gust rafinat al secolului 21 care dorește să fugă de agresivitatea vizuală specifică. Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 5-11 septembrie 2013 între orele 10-18

        La expoziția aniversară din anul 2003, Mircea Albu a promis că în următorii 10 ani, în fiecare an va prezenta publicului câte o expoziție de fotografie, drept pentru care pot fi notate următoarele evenimente:
2003 Expoziția Impresii…fotografice, Lansarea volumului cu același titlu
2004 Temă și variațiuni
2005 Treceri
2006 Punct de vedere
2007 Peregrin
2008 Expoziția Semne în lemne, Lansarea albumul cu același titlu
2009 Legenda cămilei albastre
2010 Mozaic
2011 Aqua
2012 Dincolo de foc
2013 Elemente și În oglinzile ochilor mei, Lansarea volumului, Fotografia, de la impresie la expresie

        Susținând în forță fotografia clujeană, prin fondarea Asociației ArtImage Cluj-Napoca, a continuat manifestări fotografice tradiționale inițiate de către Fotoclubul Napoca, precum Salonul Internațional ” Carol Pop de Szathmary” ultima ediție, aniversară,  în ianuarie 2012 la Muzeul de Artă Cluj, sau de către Fotoclubul ”Universitatea” Cluj - Festivalul de diaporame AUDIA, care în octombrie se va organiza sub patronaj internațional. A dezvoltat o școală de fotografie formând până în prezent nu mai puțin de 500 de cursanți; a inițiat proiecte de promovare fotografică a municipiului, precum concursul de fotografie ”Clusium, urbe nostrum”; a organizat tabere, workshop-uri, seminarii cu specific fotografic, a dezvoltat relații naționale și internaționale, promovând artiștii fotografi clujeni.

       La 70 de ani Mircea Albu notează la sfârșitul volumului Fotografia, de la impresie la expresie, 2013:
“… Încercând să-mi definesc poziția în fotografie nu cred că pot fi considerat un artist, poate un eseist care prin povestea sa aduce în planul vizibil trăiri și impresii configurate fotografic și nu numai. Am alăturat imaginii scrisul simțindu-l ca o completare a ceeace nu am reușit să surprind fotografic.Cel mai evident însă este modul în care am alăturat, efortului de a împărtăși dragostea față de fotografie, oameni de o reală calitate atât umană cât și cultural-artistică. Cercuri foto, fotocluburi, cursuri și prelegeri, expoziții, saloane și concursuri, tabere și seminarii, întâlniri artistice și simpozioane, iar acum Asociația ArtImage. Toate ar trebui să configureze modul în care am înțeles să fiu alături de cei ce vor să simtă și să trăiască altfel. Acești oameni m-au răsplătit acceptându-mă și de cele mai multe ori, prin ceea ce au realizat în fotografie, făcându- mă mândru de ceea ce le-am transmis....”

Vă așteptăm așadar, în 4 septembrie 2013 ora 18.00 la Muzeul de Artă Cluj pentru a fi alături de artist în acest moment aniversar.
Comunică, Asociația ArtImage Cluj-Napoca, 29 aug. 2013
"Poza