• romana
  • english

search

Info eveniment:

  • 10.01.2012 - 31.01.2012
  • 10.01.2012
  • Cluj-Napoca

Evenimente la Cluj în cadrul Festivalului Național "Luna Fotografiei din România"

COMUNICAT DE PRESĂ


ASOCIAȚIA ARTIMAGE
vă invită la
VERNISAJUL SALONULUI ANIVERSAR INTERNAȚIONAL
"CAROL POP DE SZATHMARI, 200"


și la o serie de evenimente fotografice

organizate în cadrul
FESTIVALULUI NAȚIONAL "LUNA FOTOGRAFIEI DIN ROMÂNIA"

 

     Anul 2012 debutează cu un eveniment fotografic deosebit, Bicentenarul Carol Pop de Szathmári, aniversând un mare pictor și fotograf  român  născut pe meleagurile orașului nostru  în data de 11 ianuarie 1812 (în casa cu nr.17 de pe actuala str. Iuliu Maniu).

Salonul aniversar, care-i poartă numele, organizat de către Asociația ArtImage din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj și Casa de Cultură a Municipiului Cluj, sub înaltul patronaj al Federației Internaționale de Artă Fotografică și al Asociației Artiștilor Fotografi din România va fi găzduit de către Muzeul de Artă din Cluj în intervalul 12-30 ianuarie 2012.

În anul 2002 Fotoclubul Napoca al Casei de Cultură a Municipiului Cluj,  Fotoclubul Universitatea și Secția Foto și Prelucrare Computerizată a Imaginii din Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca au  inițiat aniversarea prin saloane de fotografie a celui ce a fost unul dintre primii 10 mari fotografi ai Europei și primul fotoreporter de război din lume, Carol Pop de Szathmári. Cele trei ediții, 2002, 2004, 2006 au  adunat, la început, fotografi români și pe urmă fotografi din toată lumea într-o sărbătoare a fotografiei. Sistat în 2008 din lipsă de resurse,  salonul se reia astăzi sub înalte auspicii și cu o participare internațională de excepție.

Juriul, format din personalități internaționale, a selectat din cele 1400 de lucrări alb-negru și color participante, trimise de către 191 autori din 31 de țări, un număr de 200 lucrări realizate de către 94 autori din 25 de țări. Lucrările acceptate vor fi prezentate în expoziție precum și în catalogul aniversar  realizat cu acest prilej de către Asociația ArtImage din Cluj-Napoca atât sub formă tipărită cât și digitală.

Salonul va fi vernisat în data de 12 ianuarie 2012, ora 18.00, în prezența Domnului Kelemen Hunor, Ministrul Culturii și Patrimoniului Național din România, a Domnului Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj precum și a personalităților administrative și cultural- artistice ale municipiului, invitați din țară și străinătate. Cu acest prilej vor fi înmânate cele 32 premii și distincții incluzând Marele Trofeu Carol Pop de Szathmári, 200, acordat de către Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca  și  Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca, originale,  realizate de către Mihai  Lupșe, studentul  la Facultatea de  Arhitectură și Urbanism din Cluj.

Efortul deosebit, uman, material și financiar al Asociației ArtImage din Cluj Napoca a fost susținut de sponsori printre care se cuvine să amintim Banca Transilvania ca sponsor principal, TCI Cluj, Dumas Cluj, Bootsvania Cluj, ISDC Cluj, Sepcral Cluj, Coramet Cluj, Pretext Advertising Cluj, Aquaserv Tg.Mures, RxAtelier București și alții.

Luna ianuarie este Luna fotografiei din România, inițiată de către Asociația Artiștilor Fotografi din România și declarată oficial în 2010 când s-a desfășurat sub formă de Festival Național. Anul acesta evenimentul debutează la Cluj-Napoca cu un program fotografic complex  care se desfășoară pe tot teritoriul României,  în parteneriat cu AAFR. Clujul, care pe drept este capitala fotografiei, în acest an  va găzdui o serie de evenimente fotografice majore  organizate atât de către  Asociația ArtImage Cluj-Napoca cât și a celorlalte formțiuni fotografice clujene.

Se cuvine să amintim că:
În 10 ianuarie ora 18.00 la Biblioteca Județeană “Octavian Goga”, sediul central din Cluj va fi vernisată o expoziție  fotografică documentară “Carol Pop de Szathmári, pictor și fotograf”  realizată de către  dr.ing. Marian Iancău și  Roxana Cosma (ArtImage);

În 11 ianuarie la ora 17.00  la Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca , srt. Fabricii de Zahăr nr.51, va fi deschisă oficial Galeria fotografică  “Carol Pop de Szathmári” cu expoziția “Reportaj… la cald”,  realizată de către  membrii ArtImage, precum și un program artistic oferit de cursanții școlii;

Iar din 13 ianuarie, în fiecare zi, în diverse locuri din Cluj, va avea loc câte un eveniment fotografic.


Vă invităm așadar să fiți alături

de sărbătoarea fotografiei clujene și nu numai.

      Comunică, ing. Mircea Albu, președinte ArtImage

Descarcă AICI pliantul cu activitățile organizate de către Asociația ArtImage în cadrul Festivalului Național Luna Fotografiei în România.