• romana
  • english

search

Info eveniment:

  • 10.10.2008 - 10.10.2008
  • 10.10.2008
  • Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj-Napoca

Deschiderea Bibliotecii de Arte Vizuale ArtImage

Vă așteptăm cu drag la Deschiderea Bibliotecii de Arte Vizuale ArtImage (un proiect finanțat de AFCN și dezvoltat în colaborare cu Biblioteca Județeană), în data de 10 octombrie 2008, ora 17, în foaierul Bibliotecii.

Municipiul Cluj-Napoca a fost și  este considerat un centru cultural important. Numărul mare de studenți, dar și de locuitori cu înclinații spre actul de cultură solicită din ce în ce mai mult oportunități pentru dezvoltarea spirituală.

Din nefericire, în domeniul educației vizuale oferta este aproape inexistentă, mai ales dacă ne referim la mediile sociale care nu doresc să dezvolte o profesiune în acest domeniu, ci doar să înțeleagă și să trăiască impresii transmise prin acest mijloc de comunicare.

Asociația ArtImage Cluj și-a propus să dezvolte în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, un proiect pe termen lung, denumit „Bibliotecă de arte vizuale”, prin finanțarea AFCN,  cu scopul de a crea o bază educațională prin mijloace vizuale – arte plastice, fotografie arhitectură, sculptură, care să se adreseze cu preponderență celor ce nu sunt antrenați profesional în această activitate de cunoaștere și comunicare (elevi ai Liceurilor de Artă, studenți ai Universității de Artă și design, membrii ai unor asociații culturale etc).

Asociația Art image dispune de un fond documentar consistent, format din aproximativ 800 de cărți, albume de artă și reviste de valoare, unele dintre ele foarte rare, constituind un bun cultural de importanță regională, și chiar națională ce va fi pus gratuit la dispoziția iubitorilor de artă. Astfel fondul de cărți al bibliotecii județene este completat cu colecții valoroase, iar cititorilor li se oferă un punct de interes suplimentar față de oferta clasică a Bibliotecii. 

Materialele sunt sistematizate într-o bază de date organizată pe 3 mari domenii: Suport scris (cărți; albume și cataloage; reviste), Suport digital (Colecția Patrimoniu, Colecția Montaje audio-vizuale, Colecția Saloane și expoziții) și Fototecă (Patrimoniu Permanent, Expoziții temporare, Afișe), putând fi consultate doar la Sala de lectură.

Deschiderea festivă are loc în data de 10 octombrie 2008 la ora 17  cu expoziția colectivă de fotografie „Început de basm” a participanților la Tabăra de Fotografie Poarta Zmeilor 21-27 iulie 2008. Cu această ocazie, va fi prezentat conținutul bibliotecii și oportunitățile pe care le oferă. Evenimentul este deschis publicului larg 

Biblioteca de Arte Vizuale este un proiect care se dorește a fi desfășurat pe termen lung, nelimitat. Proiectul va fi continuat în anii următori cu modificări impuse de cerințele și așteptările publicului. Se va urmări extinderea fondului de cărți, albume etc., prin achiziționarea unor noi publicații, și prin donații. De asemenea se vor extinde activitățile bibliotecii, prin organizarea de seminarii, workshopuri pe teme vizuale, expoziții precum și alte activități care vor prezenta interes.