• romana
  • english

search

Info eveniment:

  • 01.08.2011 - 01.03.2012
  • 01.08.2011
  • Asociația ArtImage Cluj-Napoca

Descarcă

Salonul Internațional de Fotografie "Carol Pop de Szathmari 200"

SPONSOR PRINCIPAL

Salonul Internațional de Fotografie "Carol Pop de Szathmari 200"

 

Sponsori


Salonul Internațional de Fotografie "Carol Pop de Szathmari 200"

Parteneri

Salonul Internațional de Fotografie "Carol Pop de Szathmari 200"

Am încărcat rezultatele jurizării. Vă mulțumim pentru participare și felicităm călduros toți autorii a căror fotografii au fost acceptate și premiate în Salon. Vă invităm să vedeți fotografiile expuse în perioada 11-30 ianuarie 2012 la Muzeul de Artă.

DESCRIERE

        În anul 2012 se împlinesc 200 de ani de la nașterea pictorului și fotografului român Carol Pop de Szathmari cel mai important artist documentarist al secolului XIX.
        S-a născut la Cluj în 1812 într-o familie de nobili. Se înscrie la Colegiul Reformat din Cluj, dar renunță după scurt timp la viața monahală și la studiile bisericești. Nu există nici un document care să ateste dacă și-a reluat sau nu studiile și cum și-a început cariera artistică. În 1835 se stabilește la Pesta, unde colaborează cu pictorul Anton Chladek. Petrece în Roma, Florența și Sorento perioada 1839-1840, timp în care realizează numeroase copii dupa capodoperele expuse în muzeele italiene, dar și lucrări proprii: peisaje și portrete. Studiază foarte mult, iar la întoarcerea în țară devine pictorul de curte al domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.
       Treptat, artistul își indreaptă atenția spre fotografie – considerată atunci cea mai importantă invenție a secolului.Tehnica rapidă de schițare pe care o folosea pictorul pentru a surprinde momentul nu îi putea satisface necesitatea de a reproduce toate detaliile subiectului ales, iar fotografia a venit ca o soluție. Procedeul mecanic prin care o imagine era fixată și prin care putea fi multiplicată aproape la infinit venea ca o inovație.
       Ca artist documentarist Carol Pop de Szathmari s-a remarcat în timpul Războiului Crimeii. În 1853 a fotografiat numeroși soldați participanți la război. Mai puțin cunoscut decât britanicul Roger Fenton sau francezul Ernest Eduard de Caranza, Szathmari rămâne unul dintre primii fotografi de război din lume. În 1855 este premiat la Paris pentru aceste fotografii în cadrul expoziției universale.
      
         Pentru a comemora acest bicentenar Asociația ArtImage Cluj-Napoca și-a exprimat intenția de a prelua de la Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca ”Salonul Internațional de Fotografie Carol Pop de Szathmari“ care până în anul 2006 a fost organizat de către Fotoclubul Municipal “Napoca”. Printr-un acord de parteneriat s-a consimțit ca acest salon să fie inclus în Festivalul Național Luna Fotografiei din România și organizat în Cluj-Napoca în spațiile Muzeului da Artă Cluj în intervalul 11-30 ianuarie 2012 sub înaltul patronaj al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) și al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR).