• romana
  • english

search

Info eveniment:

  • 28.04.2010 - 10.05.2010
  • 28.04.2010
  • Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj-Napoca

Expoziția "My hat story "“ povestea continuă", Alexandra Pașca, Baia-Mare

Vă invităm să luați parte miercuri, 28 aprilie 2010, ora 18.00, la vernisajul Expoziției personale de fotografie "My hat story - povestea continuă", semnată Alexandra Pașca.Expoziția este organizată de către Asociația ArtImage Cluj-Napoca și are loc la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca, Calea Dorobanților 104.

Artista băimăreană Alexandra Pașca expune o serie de 40 lucrări în incinta Bibliotecii mai sus menționate – lucrări care aduc aminte de  începutul fotografiei.

În lucrările sale, își creionează trăirile interioare prin intermediul portretelor transpuse în atmosfera începutului de secol XX. Acest lucru a fost posibil prin intermediul colecției de pălării vintage a Ralucăi Alexandru, colecție unică in România. Pălăriile din colecție provin din America,Franța, Italia, Germania, Austria, Suedia, Canada, Australia.Într-o eră digitală, nostalgia fotografiei clasice, pe film sau pe plăcuțe de sticlă este din ce în ce mai întâlnită în rândul celor pasionați de fotografie. Raritatea materialelor fotosensibile și timpul îndelungat petrecut în laborator pentru revelarea imaginilor au determinat artista sa folosească un program de editare pentru a obține efecte asemănătoare cu fotografiile începutului de secol. Tema preferată și exploatată de-a lungul timpului este portretul feminin. Alexandra și-a propus să surprindă starea, trăirea și sentimentele personajelor care apar în fața obiectivului aparatului de fotografiat urmărind totodată trăsăturile și expresivitatea lor. Personajele și-au intrat foarte bine în rol datorită atmosferei și cu ajutorul pălăriilor, accesoriu vestimentar ce nu trebuie neglijat ci trebuie exploatat la maxim de femeile care îl poartă.

Luând pe rând diverse pălării din perioada 1930-1970 colecționate cu pasiune de către Raluca a început o joacă care a ajutat în demersul fotografic și compunerea poveștii prin imagini.La începutul secolului se purtau pălării mari, foarte “bogate”,cu pene, mătase, satin, pălării foarte avangardiste, modele foarte variate pălărioarele florale,mici aranjamente din flori de mătase, plus voalete colorate sau  tocă.Pălăria este un accesoriu vestimentar foarte elegant, iar o pălărie veche autentica aduce cu ea aerul unei epoci apuse, mult romantism și infinita feminitate. Nu există femeie care să fi probat pălării și să nu fi fost impresionată de ceea ce vede în oglindă. Sunt ipostaze care scot la lumină o latură pe care unele femei nici nu și-o cunoșteau, sau nu îndrăzneau să o facă publică. Modelele sunt atât de variate, încât există pălăria potrivită pentru fiecare femeie.

„Când pui suflet în ceea ce faci rezultatul este uimitor. Pasiunea pentru fotografie există de mică. Subiectul preferat fiind cel uman, în special portretul. Atunci când compoziția, simțul cromatic,sensibilitatea se adună la un loc rezultatul final este plin de expresivitate și redă întocmai starea acelui moment unic.”

Alexandra Pașca are 27 de ani și este din Baia Mare. Trăind într-un mediu artistic, încă de mică a cochetat cu fotografia și pictura. A urmat Liceul de Artă din Baia Mare, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din București, secția Foto-Video. A absolvit și un  masterat organizat de aceeași Universitate, cu tema “Framing in photography”.

Este membru creator consacrat al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR) și colaborează cu revistele GQ, Mami, Femeia, Beau Monde, Casa și Gradina.